Parlem de sexe

Des d’ Arsufesta entenem la sexualitat com a sinònim de salut sexual, segons la OMS, és l’ integració dels elements somàtics, emocionals i intel·lectuals i socials de l’ésser sexual, per mitjans que siguin potencialment enriquidors i potenciïn la personalitat, la comunicació i l’amor. Partim d’aquesta base per entendre la sexualitat com un procés natural, individual i privat però que també es compartit amb qui ens envolta.

Hi ha moltes maneres de gaudir del sexe, totes elles tenen en comú que són nostra màxima expressió, són la manera més íntima de contactar amb un altre persona, d’altres cops amb nosaltres mateixos. Per això es tant important viure el sexe de manera sana.

quan diem que hi ha moltes maneres de disfrutar del sexe, fem referència a l’ inclinació sexual, i la definim com a l’ identitat sexual de cada l’individu.

Potser la més comú es la heterosexualitat, es la practica del sexe amb persones de diferent sexe (home/dona). Quan es practica el sexe entre persones del mateix sexe parlem de gais (homosexualitat masculina), i de lesbianes (homosexualitat femenina), i la pràctica amb els dos sexes més coneguda com a bisexualitat. Totes elles sòn opcions molt respectables i formen part del desenvolupament sexual, específic de cada persona

La bisexualitat, l’homosexualitat femenina o lesbianisme, l’homosexualitat masculina són variants del desig sexual de les persones, no són malalties. Voler actuar de manera contrària a la seva naturalesa, posa en perill la salut i l’equilibri psicològic de les persones.

És un error freqüent associar homosexualitat amb transvestisme (persones que imiten gestos, comportaments i vestits del sexe oposat) i transexualitat (persones que han nascut biològicament d’un sexe i se senten d’altre).
Transsexual masculí (dona biològica que se sent i viu com un baró i desitja ser-ho. Per això s’hormonen, s’operen els pits i a vegades, també els genitals).

Transsexual femenina (baró biològic que se sent i viu com dona. Desitja ser dona, per això s’hormona, es vist i fins i tot s’intervé quirúrgicament).

L’heterosexualitat és l’orientació sexual majoritària, però no l’única. Totes les orientacions formen part de l’intimitat de les persones, pert tant totes són molt respectables. Però encara es produeixen situacions de discriminació, rebuig i repressió per una part de la societat vers a les formes diferents a les estereotipades.

Cal distinguir entre orientació sexual i les practiques sexuals. Les practiques homosexuals són les realitzades entre persones del mateix sexe, homes o dones. Normalment les realitzen gais i lesbianes, però també poden donar-se en persones heterosexuals que en un moment donat tenen una experiencia amb el mateix sexe, com també pot tindre una pràctica heterosexual. Podriem dir que la practica no condiciona la orientació sexual.

El tema de l’orientació sexual sempre ha generat controversia, generalment hi han hagut dues posicions enfrontades, una defensa que es neix sent  homosexual i l’altra que s’adquireix més tard. El que si està clar que la sexualitat ens acompaya des que neixem fins avançades edats

LA SEXUALITAT ÉS:

Una dimensió molt important per a l’estructura física i psíquica. Forma part de tot el nostre cos, no tant sols dels genitals, ens dóna la possibilitat d’obtindre plaer, sentir desitjos, emocions, atracció, afecte cap a d’altres persones i amb altres persones. Si ho desitjem ens permet  reproduir-nos i afavoreix la salut integral de les persones

LA SEXUALITAT NO ÉS:

La sexualitat no és: quelcom brut, lleig o pecaminós..,
La sexualitat no és: només és per el homes
La sexualitat no és: només es per tenir fills o per el que están casats/des

Algunes idees per a gaudir de la nostra sexualitat

Petons, carícies, pessigolles. Massatges, pessigolles, pessics suaus, bufar, llepar, olorar, veure, mirar, mostrar, masturbació (en solitari /mútua), parlar de les fantasies sexuals, apetències, desitjos, establir un joc de rol en el sexe, joguines, pel·lícules, esències, olis. Gran part de la nostra sexualitat és al nostre cervell, per tant , utilitzem-ho amb imaginació, evidentment respectant la voluntat del teu company/a i la seva integritat.

També volem indicar algunes parts del nostre cos que són molt indicades per a obtindre plaer:
Les mans, el pit, els cabells, els dits, la boca, la llengua, el cul, els ulls, els genitals, els peus, les orelles, el melic

A continuació uns consells per utilitzar correctament el condó

Aconsellem practicar i probar diversos cops sobretot si no teniu molta experiencia.

Teniu en compte que si no s’obre bé es pot trencar per l’embollcall.

No l’heu de sotmetre a temperatures brusques, ja que poden trencar-se.

Es important controlar la caducitat

Quan el desenrotllem a mida que el posem sobre el penis erecte, agafem el petit dipòsit amb els dits mentre l’acabem de col·locar. Anar en compte de no col·locar-lo a l’inrevès .

Per retirar-lo un cop hi ha hagut l’ajaculació, desenrotllem del penis en erecció.

Un cop fet servir, feu un nus i recordeu que han d’anar a la brossa, no el llenceu en cap altre lloc.

No aconsellem cap altre mètode, culturalment abans es parlava del Coitus interruptus (marxa enrrere), netejes vaginals, o practicar el sexe sense preservatiu durant la menstruació. Tots aquests mètodes suposen un alt risc d’embaràs i de contagi de MTS.

Altres mètodes de prevenció

Preservatiu femení:

És una funda fina de poliuretà que s’ajusta a les parets de la vagina.
Per a la seva col·lació no cal a esperar a l’erecció del penis com succeeix en el cas dels preservatius masculins.
S’introdueix agafant l’anella interior, que és la més petita de les dues anelles, la gran queda per fora de  la vagina. Un cop s’inicia la col·locació s’introdueix el dit dins del preservatiu per acabar de col·locar-lo. L’anella externa queda per fora per impedir que es posin en contacte el penis amb la vagina. Per a la seva col·locació s’ha d’anar n compte amb objectes tallants com poden ser les ungles o els anells. Un cop s’ha acabat el coit, es donen dos o tres voltes a l’anella externa per a que no surti el semen, i es tira del preservatiu per a treure’l.

Característiques:

És més gran que el masculí i s’adapta a les parets de la vagina.
Està més lubricat que el preservatiu masculí de làtex
No està pensat per a tenir relacions anals
Pot posar-se abans de la penetració, amb una mica de pràctica és tan fàcil de posar com un tampó. A continuació unes instruccions pel seu correcte ús

Adreçes

Centre mèdics

BARCELONA
Centre de Prevenció i Control de les MTS “Les Drassanes”
Av. Drassanes, 19-21 Horari: de 8 a l9 h.
GIRONA
C/ Mossèn Joan Pons, s/n, 2a planta, 8a porta
(CAP II Güell)
Horari: de 9 a 12 h.
LLEIDA
Per sol·licitar-ne informació cal dirigir-se a:
Delegació Territorial del Departament de Sanitat i Seguretat Social
Av. Alcalde Rovira Roura, 2, telèfon: 24 62 00
TARRAGONA

C/ Mallafré Guasch, 4, 4a planta, 1a porta (CAP II Tarragonès)
Horari: de 9 a 12 h.
www.joves.net/sexe